2toDrive

Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in mobilizer_node_view() (regel 918 van /var/www/html/ceesvanspijk.nl/sites/all/modules/mobilizer/mobilizer.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /var/www/html/ceesvanspijk.nl/includes/common.inc).

Per november al vanaf 16,5 jaar rijles ( 2toDrive )

DEN HAAG - Jongeren die geboren zijn na 1 november 1994 kunnen vanaf 1 november 2011 al vanaf 16,5 jaar beginnen met hun rijopleiding, en praktijk examen doen op de dag dat ze 17 worden. Als ze slagen voor hun theorie- en praktijkexamen mogen ze vervolgens vanaf 17 jaar een jaar lang onder begeleiding van een ervaren bestuurder de weg op.

Jongeren die echter voor 1 november 1994 geboren zijn, vallen buiten de proef. Ze mogen wel starten met lessen op 16.5 jaar maar kunnen pas praktijk examen doen op de dag dat ze 18 jaar worden.

De ingangsdatum van dit plan, het zogenoemde begeleid autorijden, is defenitief gesteld op 1 november 2011. Het betreft dus een proef welke voorlopig 6 jaar duurd.

Met dit plan hopen politici dat jongeren onder begeleiding meer 'vlieguren' maken. Als ze dan vanaf hun achttiende alleen de weg op mogen, zijn ze beter voorbereid. In de huidige situatie mogen ze meteen na het behalen van het roze papiertje alleen de weg op. Dat levert relatief veel ongelukken op. Door de extra ervaring die ze vanaf hun zeventiende opdoen moeten veel auto-ongelukken worden voorkomen.

Het plan bestaat al langer, maar wegens diverse Kamermoties moest de VVD-bewindsvrouw er een tijdje aan schaven. Inmiddels heeft ze november als ingangsdatum geprikt. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil wel dat Schultz haast maakt met het uitleggen van de nieuwe werkwijze aan de rijschoolhouders. "Want die datum lijkt nu nog ver weg, maar staat zo voor de deur", waarschuwde De Rouwe woensdag.

In andere landen bestaat een dergelijk opleidingstraject al, zoals in Zweden en Duitsland. Bij onze oosterburen hebben bestuurders die op hun zeventiende jaar hun rijbewijs haalden en tot hun achttiende begeleid hebben gereden, 30 procent minder ongelukken veroorzaakt. Ook begaan zij daar 20 procent minder overtredingen en rijden zij minder vaak onder invloed van alcohol of drugs. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft uitgerekend dat begeleid rijden vanaf 17 jaar in Nederland zestien verkeersdoden per jaar kan voorkomen.


top

Hoe is het nu precies geregeld.

  • Vanaf 16 jaar mag u theorie-examen doen.
  • Vanaf 16,5 jaar kunt u praktijklessen volgen.
  • Als u op of na de startdatum van 2toDrive 17 jaar wordt, mag u praktijkexamen doen. Wanneer u het rijbewijs hebt behaald, mag u tot uw 18de alleen rijden onder begeleiding van een coach.
  • Als u praktijkexamen doet met 2toDrive, kunt u ook een tussentijdse toets afleggen. U mag ook een tussentijdse toets doen als u op of na de startdatum van 2toDrive 16,5 jaar wordt.

 

Jongeren die op de invoeringsdatum al 17 jaar zijn, kunnen niet meedoen met 2toDrive. Voor deze jongeren geldt dat ze wel een theorie-examen mogen afleggen en mogen starten met praktijklessen. De tussentijdse toets en/of het praktijkexamen mogen zij pas afleggen na de 18de verjaardag. Hiervoor is bewust gekozen, omdat deze jongeren anders maar een beperkte periode gebruik maken van het rijden onder begeleiding van een coach.

Het CBR heeft met het ministerie van Infrastructuur en Milieu afgesproken dat elke week in totaal maximaal 800 deelnemers aan 2toDrive een praktijkexamen en/of een toets kunnen afleggen. Voor rijscholen is in het reserveringssysteem zichtbaar als deze grens is bereikt. In dat geval kunnen deelnemers aan 2toDrive in een andere week terecht voor een praktijkexamen en/of een toets.


top

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon
MySpace icon
Pinterest icon
e-mail icon

Deel deze pagina