Rechtstreekse motorrijbewijs A2 vanaf 31 december

Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in mobilizer_node_view() (regel 918 van /var/www/html/ceesvanspijk.nl/sites/all/modules/mobilizer/mobilizer.module).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /var/www/html/ceesvanspijk.nl/includes/common.inc).

Aspirant-motorrijders kunnen vanaf 31 december 2013 rechtstreeks instromen in categorie A2 voor de middelzware motor. Om het rijbewijs te halen, moeten ze een theorie-examen en een tweedelig praktijkexamen doen. Het CBR verwacht in 2014 zo’n duizend eerste examens af te nemen in deze nieuwe categorie, zo meldt het bureau. Volgend jaar mag een leerling voor het rechtstreekse rijbewijs A2 vanaf 20 jaar beginnen met rijlessen.

Sinds de invoering van de derde Europese richtlijn rijbewijzen op 19 januari 2013 kan een leerling pas het rijbewijs A2 (minimaal 25 kW en maximaal 35 kW en minder dan 0,1 kW per kg) halen als hij minimaal 20 jaar oud is en minimaal 2 jaar het rijbewijs A1 voor de lichte motor (maximaal 125 cc, maximaal 11 kW en minder dan 0,1 kW per kg) heeft. Daardoor waren er het afgelopen jaar nog geen kandidaten A2. Maar de Europese regels maken het nu ook mogelijk dat een leerling direct A2-examen kan doen. Daar wordt de Nederlandse wet op aangepast, meldt het CBR.
 

Rijlessen

Als een leerling begint met rijlessen, moet hij het theorie-examen voor de motor al hebben gehaald of het autorijbewijs hebben. Als hij het theorie-examen voor de motor heeft gehaald, kan hij vanaf 20 jaar praktijkexamen voertuigbeheersing en praktijkexamen verkeersdeelneming doen.

De overige regels voor het motorrijbewijs blijven hetzelfde. Minimaal 2 jaar na het verkrijgen van A2-hoeft de leerling alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen. Vanaf 24 jaar kan hij ook rechtstreeks het rijbewijs A halen via een theorie-examen, een praktijkexamen voertuigbeheersing en een praktijkexamen verkeersdeelneming.

Bron: Reflector CBR

 
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon
MySpace icon
Pinterest icon
e-mail icon

Deel deze pagina