Theorie

Foutmelding

 • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in mobilizer_node_view() (regel 918 van /var/www/html/ceesvanspijk.nl/sites/all/modules/mobilizer/mobilizer.module).
 • Notice: Trying to access array offset on value of type int in element_children() (regel 6609 van /var/www/html/ceesvanspijk.nl/includes/common.inc).
 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (regel 394 van /var/www/html/ceesvanspijk.nl/includes/common.inc).

Het halen van het rijbewijs voor auto begint met het theoretische gedeelte.

Voor het theorie-examen leer je onder meer alle belangrijke verkeersregels en - borden, zoals die in de Wegen Verkeers Wet (WVW) en het Reglement Verkeers Regels en Verkeerstekens 1990 (RVV) staan.

Nu is het zeker niet de bedoeling dat al deze regels letterlijk uit het hoofd geleerd worden, maar eigenlijk hoe je ze toe moet passen. Hier komen de theorie boekjes en theorie lessen van pas.
In deze boekjes en op de theorie lessen wordt op een duidelijke en simpele manier uitglegd hoe deze regels toe gepast moeten worden.


top

Theorieopleiding online

Sinds enige tijd bieden wij ook de mogelijkheid om theorie les online te volgen. De theorieopleiding bestaat uit 30 theorie lessen met duidelijke foto's, 3d animaties en gesproken texten. Verder kunnen er 8 tentamens geoefend worden van elk 25 vragen over verschillende onderwerpen en 500 examenvragen B (10 examens volgens de methode die ook bij het CBR wordt toegepast.). Klik hier voor een demonstratie.

Ook bestaat de mogelijkheid enkele theorie lessen te volgen. Tevens kunnen wij ook de benodigde lesmaterialen leveren voor zelfstudie.


top

Theorie-examen

Het theorie-examen wordt afgenomen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Onze kandidaten doen meestal examen in Dordrecht op de volgende locatie.

CBR examencentrum
Egstraat 4
3319 LA Dordrecht

(Dit kan natuurlijk ook een examencentrum ergens anders in het land zijn als om wat voor reden dit beter uit komt, bv Rotterdam)
Aan dit examen kan je meedoen op de dag dat je 18 jaar wordt.

Bij het examen moet je de volgende documenten bij je hebben:

 • Legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart)

De vragen bestaan uit afbeeldingen (in de toekomst ook bewegende beelden) en worden getoond op grote televisie schermen. Het examen bestaat uit 3 onderdelen te weten.

 1. Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen)
 2. Een onderdeel over verkeersregels (30 vragen)
 3. Een onderdeel over verkeersinzicht (10 vragen)
 • De gevaarherkenningsvragen beantwoord je door aan te geven wat je in deze situatie zou doen:

A : remmen (dat wil zeggen flink snelheid verminderen of zelfs stoppen)
B : gas loslaten (dat wil zeggen extra attent zijn en voorbereid zijn op een andere gedragskeuze)
C : niets (dat wil zeggen gewoon door blijven rijden met dezelfde snelheid)

 • Bij het onderdeel verkeersregels gaat het om de regels zoals in de wet weergegeven.
 • Bij de vragen over verkeersinzicht gaat het niet zozeer over wat in de wet geregeld is, maar vooral wat in een bepaalde situatie verstandig is om te doen.

Bij de onderdeelen verkeersregels en verkeersinzicht kan je de volgende manier van vragen verwachten.

 • ja/nee
 • A/B/C
 • open vragen

Het examen duurt ongeveer drie kwartier en de kandidaten krijgen kort na het examen te horen of zij geslaagd zijn of gezakt.
Geslaagd ben je waneer je 12 van de 25 vragen in het onderdeel gevaarherkenning en 35 van de 40 vragen van de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht juist beantwoord hebt.
Wie geslaagd is, krijgt meteen het theorie-certificaat voor de auto mee. Wie gezakt is, krijgt een uitslagformulier waarop staat in welke categorie├źn (bijvoorbeeld verkeersborden, voorrangsregels) de fouten zijn gemaakt. Zo kan er voor het herexamen extra aandacht worden besteed aan de zwakke punten.


top

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon
MySpace icon
Pinterest icon
e-mail icon

Deel deze pagina